Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas
 
 
недела, 28 август 2016
Продолжен рок за аплицирање по проектот Здружени сили за заеднички интереси - 20.05.2016

Почитувани, Ве информираме дека рокот за аплицирање на повикот по проектот „Здружени сили за заеднички интереси“ е продолжен. Пријавите можат да се доставуваат до 27.05.2016 година. Повеќе информации на линкот подолу.

http://jointforces.eu/526-2/

 
 
Повик до граѓански организации за вклучување во проектот „Здружени сили за заеднички интереси’’ - 06.05.2016

ЖГИ АНТИКО како партнер организација на COSV и ЦГИ во спроведувањето на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“ финансиран од Европската Унија, ги поканува ГО да поднесат пријава за учество во овој проект.

Главна цел е: зајакнување на влијанието на граѓанското општество во унапредување на односите преку вклучување на граѓанските организации во процесот на донесување на одлуки, како придонес за подобување на владеењето и развојот на партиципативната деморатија на локално ниво. Во оваа фаза ќе бидат избрани 6 партнерства.

Избраните 6 организации ќе бидат менторски организации одговорни за поддржување на партнерството помеѓу граѓанското општество и општините кои ги донесуваат конечните одлуки во насока на интеретничките интереси во општината. Крајниот рок за доставување на пријавите е 19 Мај 2016.

Повеќе информации се дадени во Повикот и пријавата која можете д

 
 
Официјално отпочнување на проектот „Здружени Сили за Заеднички Интереси“ - 12.04.2016

ЦОСВ во партнество со ЦГИ и ЖГИ АНТИКО организираше настан за официјално отпочнување на проектот „Здружени Сили за Заеднички Интереси“ кој се одржа денес на 12 Април 2016 година. На овој настан во најголем дел присуствуваа претставници од граѓанските организации. Присутните имаа можност да се запознаат со имплементаторите  на проектот како и со неговата содржина и проектните активности. Во најава на претстојниот повик за менторски организации беа споделени информации за начинот на аплицирање и избор. Планирано е кон крајот на април, почетокот на мај да се распише отворен повик до здруженија и општини за вклучување во проектот на ЦОСВ –  „Здружени Сили за Заеднички Интереси“. Повеќе информации на http://jointforces.eu/pochetna/
 
 
ПОКАНА за завршна конференција во Битола - 23.03.2016 година, проект Економско јакнење на жени во две општини - 22.03.2016

Британската Амбасада во Скопје, Женска граѓанска иницијатива АНТИКО и Комисијата за еднакви можности на жени и мажи при Општина Битола, во рамките на проектот „Економско јакнење на жени во две општини“ со задоволство Ве покануваат на Завршната конференција: „Можности и перспективи за економско јакнење на жени“ која ќе се одржи на 23.03.2016 година, со почеток во 10:30 часот, во Хотел „Капри“ – Битола.

На конференцијата воведен збор ќе има Неговата екселенција г-дин Пол Едвардс – Заменик Амбасадор на Велика Британија во Скопје, и г-ѓа Силвана Ангелевска – Претседателка на Совет на Општина Битола и на Комисијата за еднакви можности.

Цел на конференцијата: Сумирање на постигнатите резулатати, зголемување на информираноста и отворање дебата помеѓу засегнатите страни и социјалните партнери за можностите и перспективите за развојот на женското претприемништво во Општина Битола.

На конференцијата се поканети да

 
 
ПОКАНА за завршна конференција во Кичево - 18.03.2016 година, проект Економско јакнење на жени во две општини - 17.03.2016

Британската Амбасада во Скопје, Женска граѓанска иницијатива АНТИКО и Општина Кичево во рамките на проектот „Економско јакнење на жени во две општини“со задоволство Ве покануваат на Завршната конференција; „Можности и перспективи за економско јакнење на жени“ која ќе се одржи на 18.03.2016 година, со почеток во 10:30 часот, во Хотел „Арабела“ – Кичево.

На конференцијата воведен збор ќе има Неговата екселенција г-дин Чарлс Гарет – Амбасадор на Велика Британија во Скопје, и г-дин Фатмир Дехари –градоначалник на Општина Кичево.

Цел на конференцијата: Сумирање на постигнатите резулатати, зголемување на информираноста и отворање дебата помеѓу засегнатите страни и социјалните партнери за можностите и перспективите за развојот на женското претприемништво во Општина Кичево.

На конференцијата се поканети да учествуваат: претставници од локалната власт, претставници од бизнис секторот, институции, АВРМ, Регионалнат

 
 
 
 
 
Подготовка на нацрт акциски план за економско јакнење на жените во Општина Битола - 06.11.2015
ЖГИ АНТИКО во соработка со Комисијата за еднакви можности од Општина Битола, одржа работилници на тема „Подготовка на нацрт акциски план за економско јакнење на жените во Општина Битола“, на 03, 04 и 05 ноември, 2015 година. Во работилницата учество земаа 26 учесници - Претседателката на Советот на Општината, на Родовата комисија и Комисијата за буџет и финансии; Координаторката на Комисијата за еднакви можности; Советнички/ци од релевантните комисии; претставник од АВРМ Битола; претставници од ГО; жени претприемнички од Битола; невработени жен ......
 
Подготовка на нацрт акциски план за економско јакнење на жените во Општина Кичево - 30.10.2015
АНТИКО во соработка со Комисијата за еднакви можности на Општина Кичево, на 28, 29 и 30 октомври, организира работилници за подготовка на Нацрт акционен план за економско јакнење на жените во Општина Кичево. Во процесот на изработка на акцискиот план учествуват 30 учесник/чки - Советнички/ци, преседатели/ки на општински комиси, преставници од граѓански сектор, Агенцијата за вработување - Кичево, Регионалната стопанската комора, бизнис секторот, невработени жени и други засегнати страни од Кичево. Овие работилници се имплементираат во рамки ......
 
Како до родово одговорно креирање политики и буџетирање за органите на локалната самоуправа? Обука за јакнење на капацитетите на ГО и ЕЛС во Битола - 23.09.2015

Во рамките на проектот „Економско јакнење на жени“ во периодот 21-23.09.2015, х. Милениум во Битола, беше реализиран вториот циклус на обуки кој ги покриваша темите поврзани со родово одговорно креирање политики и буџетирање за органите на локалната самоуправа. На 16те претставници на граѓанските прганизации и локалната самоуправа им беше презентирано како може да се вклучи родовата перспектива во главните текови, на национално и локално ниво, кои се влезни точки на родово одговорно буџетирање во циклусот на креирање на политики ......

 
Втор циклус обуки за ГО и ЕЛС во Кичево: Проценка на влијанието на регулативата - 19.09.2015

На 18.09.2015 година, во општинската сала на Советот на општина Кичево, беше реализиран вториот циклус на обуки за претставници на граѓански организации и локалната самоуправа за јакнење на капацитетите за креирање и имплементирање на родово сензитивни политики. Со оваа обука беше поктиена темата проценка на влијанието на регулативата, и на неа присуствуваат 16 учесници од ГО и ЕЛС. Во рамките на оваа обука беа опфатени темите Улогата на регулативите и ризиците од лошо подготвената регулатива, Спроведување на ПВР Дефинирање на проблемот и ут ......

 
Обука за јакнење на капацитеите на ГО и ЕЛС во Битола - Проценка на влијанието на регулативата - 17.09.2015

На 17.09.2015 година, во хотел Милениум во Битола, ЖГИ АНТИКО го реализира првиот циклус на обуки за јакнење на капацитетите на претставици на граѓанските организации и единиците на локална самоуправа за креирање и имплементирање на родово сензитивни политики. Првиот циклус на обуки се однесуваше на проценка на влијанието на регулативата и беше посетена од 16 претставници на граѓански организации и локалната самоуправа на Битола. Во рамките на оваа обука, учесниците беа воведени во Улогата на регулативите и ризиците од лошо подготвената регу ......

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.