Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
понеделник, 24 јуни 2024
 
12.6.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.5.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.5.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.4.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.3.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.1.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.1.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
28.11.2017 - Скопје -Меѓународната Кампања „ 16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња„
28.11.2017 - Билтен бр.2 01 Мај - 31 Август 2017
28.11.2017 - Трет- Граѓански собир во Општина Карпош
27.11.2017 - ТЕТОВО Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“.
24.11.2017 - Одржан е вториот граѓански собир.
24.11.2017 - Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“ под мотото „Стави крај на насилството врз жените и семејното насилство“
17.11.2017 - Прв форум во Општина Карпош
13.11.2017 - Теарце-Здружени Сили за Заеднички Интереси!
07.11.2017 - Прв форум во Општина Теарце - Партиципативна Средба
06.11.2017 - CIVICA MOBILITAS | Citizens for change!
02.11.2017 - Успешна приказна од Штип – Дипломирана курсистка по шминка се здоби со куфер на производи за да ја отпочне својата самостојна кариера
18.10.2017 - Спроведена обуката за менторски организации и преставници на локаните администрации „Застапување и лобирање“
29.9.2017 - Жени во политика - Локални избори 2017 година
20.9.2017 - Објавена е Брошурата за првиот циклус на дефинирање на приоритетни области во 6те општини - Проект ЗСЗИ
16.9.2017 - Учество во првите активности од Националната кампања И мажите можат
01.9.2017 - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“.
07.8.2017 - Успешно извршено лобирање за родова рамноправност на овогодинешниот 31ви Меѓународен Атлетски Маратон
01.8.2017 - Отворено писмо за дискриминаторните политики на 31от Меѓународен Атлетски Маратон
25.7.2017 - Доделување на сертификати
24.7.2017 - Спроведување на три месечна професионална пракса
14.7.2017 - Спроведена втора тркалезна маса во Скопје
14.7.2017 - Втора тркалезна маса-Куманово
14.7.2017 - Втора тркалезна маса-Битола
12.7.2017 - Втора тркалезна маса-Штип
07.7.2017 - Втора тркалезна маса во Тетово
04.7.2017 - Покана за завршна конференција под мотото „Таа гради иднина“
29.6.2017 - Спроведена прва тркалезна маса во Скопје
28.6.2017 - Тркалезни маси со социалните партнери
28.6.2017 - Спроведена прва тркалезна маса во Штип на тема Создавање овозможувачка околина за вклучување на жените од Штип на пазарот на трудот
28.6.2017 - АНТИКО - Билтен број 1/2017 година, Институционален грант на Цивика Мобилитас
27.6.2017 - Спроведена прва тркалезна маса во Битола на тема Создавање овозможувачка околина за вклучување на жените од Битола на пазарот на трудот
26.6.2017 - Одржување на тркалезни маси во 5 општини на тема создавање овозможувачка околина за вклучување на жените на пазарот на трудот, со акцент на жените од немнозинските етнички заедници - ЕУ Проект ВЖЕЗПТ
16.6.2017 - Повик за приклучување на нови членки во мрежата на ЖГИ АНТИКО
01.6.2017 - Обука за државни службеници од Агенцијата за вработување на РМ на тема: “Родова едукација“
31.5.2017 - Спроведување обука за државни службеници на тема: “Родова едукација“
30.5.2017 - Организирање на професионална пракса во јавниот и бизнис секторот за 30 жени од етничките заедници од Скопје, Куманово, Штип, Битола и Тетово
12.5.2017 - Joint Forces for Common Interests -Хотел Порта
11.5.2017 - Здружени сили за заеднички интереси-Хотел Порта-Скопје
10.5.2017 - Здружени сили за заеднички интереси
21.4.2017 - Повик
21.4.2017 - Повик
21.4.2017 - ПОВИК ЗА АНГАЖИРАЊЕ НА ФАЦИЛИТАТОР (ОЛЕСНУВАЧ)
07.4.2017 - ПОВИК ЗА ДОСТАВУВАЊЕ НА ПОНУДИ ЗА ОДРЖУВАЊЕ НА КУРСЕВИ ВО: СКОПЈЕ, КУМАНОВО, ТЕТОВО, БИТОЛА, ШТИП
06.4.2017 - Финансирани проекти
28.2.2017 - Календар на обуки за март 2017 година
08.2.2017 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
22.12.2016 - Покана за Граѓански собир во Општина Сарај
15.11.2016 - ВАЖНО - ПОВИК ЗА ЕКСПЕРТКИ За едукативни – креативни работилници за деца од Општина Куманово
15.11.2016 - ВАЖНО - ПОВИК ЗА ЕКСПЕРТКИ За едукативни – креативни работилници за деца од Општина Битола
15.11.2016 - ВАЖНО - ПОВИК ЗА ЕКСПЕРТКИ За едукативни – креативни работилници за деца од Општина Штип
07.11.2016 - ПОВИК ЗА ЕКСПЕРТКИ За едукативни – креативни работилници за деца од Општина Скопје
07.11.2016 - ПОВИК ЗА ЕКСПЕРТКИ За едукативни – креативни работилници за деца од Општина Тетово
02.11.2016 - Спроведена средба за иницирање на социјален дијалог во Штип
02.11.2016 - Охрид - Хотел Белведере, Спроведен тренинг на тема Застапување на претставници од ЕЛС од 6 општини и ГО
19.10.2016 - Покана за конференција по проект Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот
30.9.2016 - Повик за експерт/ка на тема Застапување/Advocacy
27.9.2016 - Jавен конкурс за жени од немнозински етнички заедници од Скопје, Штип, Куманово, Тетово и Битола
22.9.2016 - Учество на работен состанок во Општина Сарај во склоп на проектот Здружени сили за заеднички интереси
14.9.2016 - Учество на координативно-оперативен состанок во ЕУ Делегација
20.5.2016 - Продолжен рок за аплицирање по проектот Здружени сили за заеднички интереси
06.5.2016 - Повик до граѓански организации за вклучување во проектот „Здружени сили за заеднички интереси’’
12.4.2016 - Официјално отпочнување на проектот „Здружени Сили за Заеднички Интереси“
22.3.2016 - ПОКАНА за завршна конференција во Битола - 23.03.2016 година, проект Економско јакнење на жени во две општини
17.3.2016 - ПОКАНА за завршна конференција во Кичево - 18.03.2016 година, проект Економско јакнење на жени во две општини
02.3.2016 - Повик за работно место - Теренски офицер
17.12.2015 - Одржан третиот циклус работилници за економско јакнење на жени во Општина Кичево од 15-17.12.2015 година
04.12.2015 - Одржан третиот циклус работилници за економско јакнење на жени во Општина Битола од 02-04.12.2015 година
06.11.2015 - Подготовка на нацрт акциски план за економско јакнење на жените во Општина Битола
30.10.2015 - Подготовка на нацрт акциски план за економско јакнење на жените во Општина Кичево
23.9.2015 - Како до родово одговорно креирање политики и буџетирање за органите на локалната самоуправа? Обука за јакнење на капацитетите на ГО и ЕЛС во Битола
19.9.2015 - Втор циклус обуки за ГО и ЕЛС во Кичево: Проценка на влијанието на регулативата
17.9.2015 - Обука за јакнење на капацитеите на ГО и ЕЛС во Битола - Проценка на влијанието на регулативата
15.9.2015 - Повик за слободно работно место координатор/ка на проект
12.9.2015 - Претставници на ГО и ЕЛС од Кичево се запознаа со родово одговорно креирање политики и буџетирање
19.8.2015 - СЕКОЈ ИМА ПРАВО НА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА И ДОСТОИНСТВЕН ЖИВОТ!
15.6.2015 - Истражување за можностите и бариерите на вклученоста на жените во пазарот на трудот во општините Кичево и Битола
05.6.2015 - Средба со претставници на ЕЛС Кичево
22.5.2015 - Средба со Претседателката на Советот на општина Битола
16.4.2015 - Економско јакнење на жени во две општини
06.3.2015 - Национална конференција посветена на одбележување на 20 години од усвојувањето на Пекингшката декларација и платформа за акција
05.3.2015 - Поддршка на иницијативата за повторно активирање на родовите студии покрената од страна на студентите на Институтот за родови студии
14.2.2015 - 1 МИЛИЈАРДА КРЕВА РЕВОЛУЦИЈА
22.12.2014 - 21 организации здружено во Платформа за обезбедување на родова еднаквост и заштита на женските права
11.12.2014 - Учениците од ОУ „Истикбал“ Тетово, се приклучија кон борбата против семејното и родовото насилство
08.12.2014 - Промоција на пораката „СТОП за родовото и семејното насилство“ до пошироката јавност
05.12.2014 - Младите кумановчани/ки присуствуваа на работилница: „Родовото и семејното насилство – повреда на основните човекови права“
05.12.2014 - Младите средношколци од „Арсени Јовков“ му рекоа „НЕ!“ на семејното и родовото насилство
04.12.2014 - Основците од „Блаже Конески“ Аеродром порачаа: Младите треба да се залагаат за живот без семејно и родово насилство
04.12.2014 - Поддршка во борбата против семејното и родовото насилство од страна на средношколците/ките од ДСД „Здравко Цветковски“ Скопје
04.12.2014 - Студентите од ДСД „Томе Стефановски - Сениќ“ дебатираа за корените на родовото и семејното насилство и зајакнувањето на мерките за превенција и заштита
04.12.2014 - Ученици од Вратница дадоа придонес во борбата против родовото и семејното насилство
01.12.2014 - ЖГИ АНТИКО и студентите од Институтот за родови студии обедините во борбата против родовото и семејното насилство
03.11.2014 - Реакција на мрежата на ЖГИ АНТИКО во однос на измените за исплаќање на надоместокот на породилното отсуство
22.10.2014 - Годишен извештај за имплементација на Стратегијата за родова еднаквост за 2013 година
23.6.2014 - ВО СОЛИДАРНОСТ СО ОРГАНИЗАЦИИТЕ ЗА ЖЕНСКИ ПРАВА ОД ИРАК / IN SOLIDARITY WITH IRAQI WOMEN’S RIGHTS ORGANIZATIONS
28.5.2014 - ОДРЖАНА ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА НА ТЕМА „СПОДЕЛЕНОТО РОДИТЕЛСКО ОДСУСТВО КАКО СРЕДСТВО ЗА ПОДОБРЕНА РОДОВА ЕДНАКВОСТ“
24.5.2014 - СРЕДНОШКОЛЦИТЕ ОД ДЕЛЧЕВО РЕКОА „СТОП ЗА ДОМАШНОТО И РОДОВОТО НАСИЛСТВО“
23.5.2014 - РАБОТИЛНИЦА „СТОП ЗА ДОМАШНОТО И РОДОВОТО НАСИЛСТВО“ ВО ДЕЛЧЕВО
23.5.2014 - СПРОВЕДЕНА РАБОТИЛНИЦА ПРОТИВ ДОМАШНОТО И РОДОВОТО НАСИЛСТВО ВО ОПШТИНА ПЕХЧЕВО
21.5.2014 - РАБОТИЛНИЦА ЗА МЛАДИ МАЈКИ: СТОП ЗА СЕМЕЈНОТО И РОДОВОТО НАСИЛСТВО“
20.5.2014 - РАБОТИЛНИЦА „СТОП ЗА СЕМЕЈНОТО И РОДОВОТО НАСИЛСТВО“ 20.05.2014
19.12.2013 - МЛАДИТЕ УЧЕНИЦИ МУ КАЖАА „СТОП“ НА СЕМЕЈНОТО И РОДОВОТО НАСИЛСТВО
06.12.2013 - „НЕ ЗА УШТЕ ЕДНА ЖРТВА! СТОП ЗА РОДОВОТО И СЕМЕЈНОТО НАСИЛСТВО!“
05.12.2013 - СТУДЕНТИТЕ ПОВИКАА НА БОРБА ПРОТИВ СЕМЕЈНОТО И РОДОВОТО НАСИЛСТВО: НЕ ЗА УШТЕ ЕДНА ЖРТВА!
03.12.2013 - НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ТЕМА: „ПРЕКУ МЛАДИНСКИ АКТИВИЗАМ КОН СОЖИВОТ НА РАЗЛИЧНОСТИТЕ ВО ЗАЕДНИЦАТА“
29.11.2013 - УЧЕНИЦИТЕ ОД „АРСЕНИ ЈОВКОВ“ ОБЕДИНЕТИ ВО БОРБАТА ПРОТИВ РОДОВОТО И СЕМЕЈНОТО НАСИЛСТВО
26.11.2013 - СРЕДНОШКОЛЦИТЕ ПОРАЧАА: НЕ ЗА УШТЕ ЕДНА ЖРТВА! СТОП ЗА РОДОВОТО И СЕМЕЈНОТО НАСИЛСТВО!
25.11.2013 - СРЕДНОШКОЛЦИТЕ И СТУДЕНТИТЕ ОБЕДИНЕТИ СЕ БОРАТ ПРОТИВ РОДОВОТО И СЕМЕЈНОТО НАСИЛСТВО
06.11.2013 - СРЕДНОШКОЛЦИТЕ ОД „АРСЕНИ ЈОВКОВ“ И „ЗДРАВКО ЦВЕТКОВСКИ“ ОБЕДИНЕТИ ИСПРАЌААТ ПОРАКА ДО ЈАВНОСТА
31.10.2013 - ОТВОРЕНА ДЕБАТА ВО СРЕДНОТО УЧИЛИШТЕ „АРСЕНИ ЈОВКОВ“
28.10.2013 - Хуманитарна Акција во ДСУ СУГС „АРСЕНИ ЈОВКОВ“ 28.10.2013
22.10.2013 - СРЕДНОШКОЛЦИТЕ ОБЕДИНЕТИ ВО ПРОМОВИРАЊЕТО НА МУЛТИКУЛТУРАЛИЗМОТ И ЗАЕДНИЧКИТЕ ВРЕДНОСТИ
16.10.2013 - ФЛАЕРИ ЗА ПРОМОЦИЈА НА МУЛТИКУЛТУРАЛИЗМОТ
26.9.2013 - МЛАДИТЕ ДЕБАТИРААТ НА ТЕМА ОД МУЛТИКУЛТУРАЛИЗМОТ: ПРЕПОЗНАВАЊЕ И ПОЧИТУВАЊЕ НА КУЛТУРАТА НА „ДРУГИОТ“ - 26.09.2013
21.6.2013 - КРЕАТИВНИОТ ПОТЕНЦИЈАЛ НА СРЕДНОШКОЛЦИТЕ, ПРИДОНЕСЕ КОН УСПЕШНА РЕАЛИЗАЦИЈА НА ЛЕТНАТА ШКОЛА ВО ОХРИД
13.6.2013 - ЛЕТНА ШКОЛА ЗА МУЛТИКУЛТУРАЛИЗАМ
09.5.2013 - ПОТРЕБНА Е ПОГОЛЕМА ЗАСТАПЕНОСТ НА ЖЕНИТЕ ВО СИТЕ ПРОФЕСИИ
09.5.2013 - ЗАЕДНИЧКИТЕ ПРИОРИТЕТИ И ИНТЕРЕСИ – ПРЕДИЗВИК ЗА РЕГИОНАЛНО ВМРЕЖУВАЊЕ НА ЖЕНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ОД ЗАПАДЕН БАЛКАН
30.4.2013 - УСПЕШНО РЕАЛИЗИРАНИ РАБОТИЛНИЦИ ЗА КОМУНИКАЦИСКИ ВЕШТИНИ ВО СГГУ „ЗДРАВКО ЦВЕТКОВСКИ“
19.4.2013 - УЧЕНИЦИТЕ СУГС „АРСЕНИ ЈОВКОВ“ СКОПЈЕ, НАУЧИЈА КАКО ДА ГИ ПОДОБРАТ КОМУНИКАЦИСКИТЕ ВЕШТИНИ
17.4.2013 - ЕДУКАЦИЈА НА СРЕДНОШКОЛЦИТЕ ЗА ПРАКТИЧНА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА МУЛТИКУЛТУРАЛИЗМОТ
03.4.2013 - АКТИВИСТКИТЕ ОД ТЕТОВО ГИ ДЕФИНИРАА ПРИОРИТЕТНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА ЖЕНИТЕ ОД НИВНАТА ОПШТИНА
01.4.2013 - МЛАДИТЕ ТРЕНЕРИ ЗА МУЛТИКУЛТИРАЛИЗАМ, УСПЕШНО ГО ЗАВРШИЈА ЦИКЛУСОТ НА ОБУКИ
21.2.2013 - ГОЛЕМА ПОДДРШКА ЗА ЖЕНИТЕ РОМКИ ВО НАПОРИТЕ ЗА ПОЛИТИЧКА ПАРТИЦИПАЦИЈА !
07.2.2013 - НАСОКИ КОН ЗГОЛЕМЕНО АКТИВИРАЊЕ НА ЖЕНИТЕ ВО ПОЛИТИКАТА
28.12.2012 - Jавни дебати/тркалезни маси, со претставници на различни политички партии во локалните заедници
27.12.2012 - Работилници за зајакнувење на капацитетите на претставниците на Единиците на локална самоуправа
24.12.2012 - АКТИВИСТКИТЕ ОД ТЕТОВО ГИ ДЕФИНИРАА ПРИОРИТЕТНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА ЖЕНИТЕ ОД НИВНАТА ОПШТИНА
24.12.2012 - Циклус од 8 работилници со две групи на млади Ромки/ми во рамките на проектот „Жените Ромки тоа го можат II “
24.12.2012 - Програма за обука на волонтери во ГО членки на мрежата за Антико
11.12.2012 - Kонференција на тема “Локални избори 2013 – За родова рамноправност”
25.11.2012 - Кампања: „16 дена активизам за борба против насилството врз жените и семејното насилство“ 25.11-10.12.2012
12.11.2012 - Тренинг за зголемување на свеста за застапување на родовите и женските прашања“со активистки и лидерки од општините Кичево и Тетово
12.11.2012 - Работилница со членките на мрежата на Антико за Резолуцијата 1325
12.11.2012 - ЛИДЕРКИ И АКТИВИСТКИ ЗА РОДОВИ ПРАШАЊА ОД ТЕТОВО И КИЧЕВО ПОКРЕНАА ИНИЦИЈАТИВА ЗА ЛОКАЛНО ВМРЕЖУВАЊЕ
12.11.2012 - ЧЛЕНКИТЕ НА МРЕЖАТА НА АНТИКО КРЕИРАА АКЦИСКИ ПЛАН ЗА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА
30.10.2012 - Jавни трибини во локалните заедници за пристапот до институционалните механизми и заштита на правата на граѓаните од родова дискриминација
20.9.2012 - ПОКРЕНАТИ ПРАШАЊА ЗА ЕФИКАСНОСТА НА ИНСТИТУЦИИТЕ ВО ЗАШТИТА ОД ДИСКРИМИНАЦИЈА
14.9.2012 - Kонференција “Демократијата и родовата еднаквост”
31.8.2012 - ОПШТИНА ГОСТИВАР ЗАПОЧНА СО РЕВИДИРАЊЕ НА ЛОКАЛНИОТ АКЦИСКИ ПЛАН ЗА РОДОВА РАМНОПРАВНОСТ
30.8.2012 - Работилници за зајакнувење на капацитетите на претставниците на ЕЛС
30.8.2012 - Јавни трибини во локалните заедници за пристапот до институционалните механизми и заштита на правата на граѓаните од родова дискриминација
29.8.2012 - Програма за обука на волонтери во Г.О. членки на мрежата за Антико
02.8.2012 - ЖЕНИТЕ РОМКИ ИМААТ КАПАЦИТЕТ И ЖЕЛБА ЗА УЧЕСТВО ВО ПОЛИТИКАТА
30.7.2012 - СЕМЕЈНОТО НАСИЛСТВО ВО ОПШТИНА ГОСТИВАР, СЕ ПРЕПОЗНАВА КАКО ЕДЕН ОД НАЈЧЕСТИТЕ ОБЛИЦИ НА ДИСКРИМИНАЦИЈА
29.6.2012 - Регионален тренинг за тренери - Фацилитатори за женско зајакнување
26.6.2012 - ЖЕНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ОД ЗАПАДЕН БАЛКАН СЕ ПОВРЗУВААТ ОКОЛУ ЗАЕДНИЧКИ ИНИЦИЈАТИВИ ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ПРАВАТА НА ЖЕНИТЕ
23.6.2012 - ГРАЃАНСКИ ИНИЦИЈАТИВИ НА УЧЕСНИЧКИТЕ НА ОБУКИТЕ ,, ЖЕНИТЕ РОМКИ ТОА ГО МОЖАТ,,
31.5.2012 - Јавна акција "Заедничките интереси на жените Ромки" од страна на целните групи, во рамките на проектот „Жените Ромки тоа го можат“
31.5.2012 - Печатена и дистрибуирана брошура – „Нашите идеи и вештини кон заеднички успех“ – локална акција, општина Теарце
31.5.2012 - Јавна акција ""Жените Ромки заедно можат повеќе"
29.5.2012 - Јавни дебати во општините Крушево и Теарце
21.5.2012 - Работилници за подготвување на апликација за бизнис план -– локална акција, општина Теарце
17.5.2012 - Јавна дебата за поддршка на жените во нивниот економски развој
15.5.2012 - Трибина со жени кои се вклучени во водење на семејни бизниси и успешни жени претприемнички – локална акција, oпштина Теарце
11.5.2012 - Изложба и промоција на каталог на рачни изработки на жените од руралните средини - локална акција, општина Крушево
08.5.2012 - Tренинг работилница за градење на капацитети на жени лидерки на тема - Проектен менаџмент
07.5.2012 - Работилница на тема ,,Вмрежување и подобрување на мрежното работење,, со членките на координативното тело на мрежата на Антико
30.4.2012 - Работилници со претставници/чки на ЕЛС
24.4.2012 - СОРАБОТКА СО ОПШТИНА ЗЕЛЕНИКОВО НА ПОЛЕТО НА ЕДНАКВИТЕ МОЖНОСТИ
24.4.2012 - Форум на тема „ Поддршка на женскиот труд“
23.4.2012 - Национален акциски план за имплементација на РСБОН 1325
23.4.2012 - Работилници во рамките на локалната акција во Крушево
18.4.2012 - ПОКРЕНАТА ИНИЦИЈАТИВА ЗА ИЗРАБОТКА НА ЛОКАЛЕН АКЦИСКИ ПЛАН ЗА РОДОВА РАМНОПРАВНОСТ ВО ОПШТИНА РЕСЕН
02.4.2012 - Тренинзи за политичко јакнење на жени Ромки - „Жените Ромки тоа го можат“
30.3.2012 - ПРЕТСТАВНИЧКИ НА ЦЕЛНИТЕ ГРУПИ, ЗАЕДНО СО ГРАДОНЧАЛНИК И ПРЕТСТАВНИЦИ ОД ИНСТИТУЦИИТЕ НА ЛОКАЛНАТА ВЛАСТ, РЕАЛИЗИРАА СТУДИСКА ПОСЕТА ВО АЛБАНИЈА
30.3.2012 - Програма за обука на волонтери во граѓанските организации членки на мрежата за Антико
16.3.2012 - Работни средби со градоначалниците на општините Теарце и Крушево
29.2.2012 - Студиска посета на Единицата на локална самоуправа Битола
24.2.2012 - Основна проценка на фактичката состојба на полето на родовата рамноправност во Тетово и Кичево
23.2.2012 - Втор циклус од работилници во Теарце и во Крушево за економско зајакнување на жените од руралните средини
27.12.2011 - Печатење и дистрибуција на брошура - Институционална и правна рамка за родова рамноправност во РМ
27.12.2011 - Работилници со претставници/чки на Единиците на локалната самоуправа (ЕЛС) за јакнење на нивните капацитети и потпишани меморандуми за соработка со градоначалниците
13.12.2011 - Дискусиона група со студенти од Институтот за родови студии при Универзитетот Св.„Кирил и Методиј„
12.12.2011 - ,,16 дена активизам за елиминирање на родовото и семејното насилство,, 25.11-10.12.2011
11.12.2011 - Кампања: „16 дена активизам за борба против насилството врз жените и семејното насилство“
01.12.2011 - Студентите на Родови студии дискутираа за правните аспекти на родовата рамноправност
01.12.2011 - Учество во расправата во Европскиот Парламент- Брисел
28.11.2011 - Родова едукација на подмладоците на политичките партии
28.11.2011 - „Родова едукација“ – обука на членови/ки на младинските форуми на политичките партии
04.11.2011 - Жените од општина Илинден задоволни од состојбите со родовата рамноправност во нивната општина
04.11.2011 - Жените од Теарце учат како да лобираат и ги зајакнуваат своите комуникациски вештини
02.11.2011 - Работна средба со градоначалникот во општина Крушево
02.11.2011 - Работни средби помеѓу локалните тимови, жените од руралните средини и градоначалниците на општините Теарце и Крушево
31.10.2011 - Зголемен јавниот активизам на жените од руралните средини од општина Крушево
27.10.2011 - Работна средба со градоначалникот во општина Теарце
26.10.2011 - Реализација на третата ,,Школа за мултикултурализам,,
26.10.2011 - РАБОТНИ СРЕДБИ СО ГРАДОНАЧАЛНИЦИТЕ ВО ТЕАРЦЕ И КРУШЕВО
20.10.2011 - Пограма за обука на волонтери
07.10.2011 - Претставници од невладини организации од Р. Македонија и Босна и Херцеговина учествуваа на работилница за “Мониторирање на јавни политики и буџети, изработка на буџети кои се родово ориентирани и правилна употреба на алатките за мониторинг”
03.10.2011 - Обука “Подготовка на годишна програма и годишен буџет”
30.9.2011 - Тркалезни маси со претставници/чки од политичките партии
23.9.2011 - Еднаквите можности во политичките партии, услов за поголема вклученост на жените во структурите на одлучување
20.9.2011 - Соопштение до јавноста
20.9.2011 - Родова анализа на кандидатските листи на политичките партии и изборните резултати
05.9.2011 - „Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство III “ UN Women
31.8.2011 - Одржан форум во Кичево на тема ,,Зголемување на улогата и влијанието на жените во внатрепартиските структури,,
29.8.2011 - Работни средби со претставници на ЕЛС
24.8.2011 - Форуми на тема : “Зголемување на улогата и влијанието на жените во внатрепартиските структури “
23.8.2011 - Родова анализа на кандидатските листи и родова анализа на владините структури
22.8.2011 - Имплементација на програмата за обука на волонтери
09.8.2011 - Работилници за јакнење на нивните капацитети со претставници на ЕЛС
29.7.2011 - Соработка со политичките партии
18.7.2011 - Одржан е форум ,,Зголемување на улогата и влијанието на жените во внатрепартиските структури,,
11.7.2011 - Работилници во општина Петровец
05.7.2011 - Јакнење на капацитетите на членките на мрежата на АНТИКО
05.7.2011 - Обука за зајакнување на капацитетите на Антико
20.6.2011 - ИНСТИТУЦИОНАЛНА ПОДДРШКА ЗА РЕАЛИЗИРАЊЕ НА ГОДИШНАТА ПРОГРАМА НА ЖЕНСКА ГРАЃАНСКА ИНИЦИЈАТИВА АНТИКО ВО РАМКИТЕ НА Civica Mobilitas
06.6.2011 - Студиска посета на граѓански организации од Албанија во Македонија
30.5.2011 - УЧЕСТВО НА РАБОТЕН СОСТАНОК ЗА ИЗМЕНИ И ДОПОЛНУВАЊА НА ЗАКОН ЗА ЕДНАКВИ МОЖНОСТИ НА ЖЕНИТЕ И МАЖИТЕ
30.5.2011 - Работилници за јакнење на капацитетите на НВО
18.5.2011 - Учество на обука на TACSO од страна на претставничка од Антико
06.5.2011 - Претставничка на Антико учествуваше на обука на тема „Подготовка на апликација за проекти финансирани од фондовите на Европска Унија“
05.5.2011 - Младите правници од Кичево покажаа интерес за законската легислатива за родова рамноправност
05.5.2011 - Dискусиона група со студенти од Правен факултет – Кичево
28.4.2011 - Дискусиона група- со студенти од правниот факултет на Државниот Универзитет Тетово
26.4.2011 - Имплементација на работилници за јакнење на капацитетите на ЕЛС
20.4.2011 - Дали Стратегијата за интегрирано образование е реално спроведлива алатка?
18.4.2011 - Воспоставена соработка со Единиците на локална самоуправа
15.4.2011 - Едукациите на Антико предизвикаа голем интерес во општина Кисела Вода
14.4.2011 - Работилници во општина Сопиште
30.3.2011 - Програмата за обука на волонтери
30.3.2011 - Брошура „Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство”
29.3.2011 - ,,Прирачник за родова едукација,,
23.3.2011 - Жените предлагаат родова едукација во образовните институции
18.3.2011 - Дебата за интегрирано образование во Кичево
25.2.2011 - Завршна конференција на проектот поддржан од UN WOMEN
21.2.2011 - Евалуативна работилница со менторките
09.2.2011 - Локалните акции спроведени во Општина Гостивар ги охрабрија и зајакнаа жените од овој реон
04.2.2011 - Раното заречување и репродуктивното здравје – основни проблеми на жените од руралните средини во Општина Дебар
03.2.2011 - Промоција на публикацијата Родова анализа на програмите на политичките партии „Осум години подоцна, дали има напредок?„
21.1.2011 - Спроведени локални акции во Општина Могила во рамки на проектот „Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство“
21.1.2011 - Економско зајакнување на жените од општина Теарце преку проектот поддржан од UN Women
29.12.2010 - Декларација од Глобалната конференција во Каиро: „Жените и 21-от век: Феминистички алтернативи“
28.12.2010 - Во солидарност со суданските жени: Стоп на физичкото насилство и понижувањето на жените
27.12.2010 - Родова анализа на програмите на Политичките партии - „Осум Години подоцна, дали има напредок?“
20.12.2010 - Одржана донаторска Конференција – Публикување на финалната изработена „Стратегија за надминување на семејното гласање“
15.12.2010 - Младите го разбираат мултикултурализмот, но се прашуваат:„Колку се применува во пракса?“
14.12.2010 - Глобална конференција во Каиро: „Жените и 21-от век: Феминистички алтернативи“
14.12.2010 - „Младите и мултикултурализмот: Како го чувствуваме духот на мултикултурализмот“
13.12.2010 - Одржан тродневен семинар со членките на Антико на тема „Креирање на план за одржливост на Антико“ во Скопје
10.12.2010 - Активности по повод Кампањата: „16 дена активизам за борба против родовото и семејното насилство“
29.11.2010 - Проект: ЦРПМ во партнерство со ЖГИ Антико и Државната Изборна Комисија
25.11.2010 - Кампања „16 дена активизам за борба против родовото и семејното насилство“
15.11.2010 - Спроведени активности во рамки на проектот „Мојот глас - моја одлука“
11.11.2010 - Одржана јавна дебата на тема “Креирање на локални политики за унапредување на положбата на жената“ во Скопје
13.10.2010 - Одржана јавна дебата на тема “Креирање на локални политики за унапредување на положбата на жената“ во Крушево
12.10.2010 - Одржана тродневна обука за членките на Антико на тема „Методи на истражување и подготовка на анализа“
30.9.2010 - ЖГИ Антико отвори расправа во локалните заедници за креирање локални политики за родова рамноправност
04.8.2010 - Во рамки на проектот „Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство-2“ се одржа првиот циклус на работилници
30.7.2010 - Кампања за елиминирање на семејно гласање и гласање во име на друг
01.7.2010 - Жените ја подобрија својата информираност за изборниот процес и правата на гласачи
24.6.2010 - Одржана обука за планирање на волонтерска пракса
21.6.2010 - Одржана обука за стратешко планирање
11.6.2010 - Организирање на 5 работилници на родови прашања
07.6.2010 - Потпишување на ,,Меморандуми за соработка ,,
25.5.2010 - Недоволната информираност на жените за нивните гласачки права
27.4.2010 - Прва „Школа за мултикултурализам“ 23-25 април 2010 година, Охрид
15.4.2010 - Втора фаза на проектот „Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство“ поддржан од УНИФЕМ
01.4.2010 - Oдржани 3 јавни дебати на тема: “Креирање на локални политики за унапредување на положбата на жената,, во Ресен, Струмица и Дебар
10.3.2010 - Конкурс за учество во "ШКОЛА ЗА МУЛТИКУЛТУРАЛИЗАМ"
08.3.2010 - За поразлично обележување на 8 март
15.2.2010 - Мултикултурализмот – Позитивен круг на споделување, толеранција и дијалог
02.12.2009 - Отворен „Женски клуб“ во општина Теарце
29.11.2009 - Стоп! - за семејното насилство
26.11.2009 - Образованието е наша иднина
22.11.2009 - „И ние можеме“
13.11.2009 - Сакам, можам и учам за моето здравје
12.11.2009 - Трибина "За посреќен живот" во Могила
24.10.2009 - Заштитете го Вашето репродуктивно здравје, одете редовно на гинеколошки прегледи
18.10.2009 - „Чувај го здравјето - чувај ја иднината“
01.10.2009 - „Преку едукација до поквалитетен живот“
01.9.2009 - Локални акции во Могила, Крушево, Липково и Теарце
11.7.2009 - Втор циклус на работилници во Могила
04.7.2009 - Четврта работилница во Могила на тема: Планирање на локална акција и изработка на акциски план
27.6.2009 - Во Могила организирана работилница на тема "Женски човекови права"
20.6.2009 - Втора работилница во Могила на тема "Родова еднаквост"
13.6.2009 - Прв циклус на работилници во општина Могила
10.6.2009 - Локалните тимови на Антико започнаа со одржување на првиот циклус едукативни работилници со 80 жени од Липково, Теарце, Могила и Крушево
04.6.2009 - Конференција "Подршка на комисиите за еднакви можности на мажите и жените во единиците на локалната самоуправа"
27.5.2009 - Јавна расправа посветена на родовото буџетирање, организирана од страна на Собраниската комисија за еднакви можности на жените и мажите во соработка со канцеларијата на УНИФЕМ - Скопје
24.5.2009 - ТОТ (Тренинг за тренери): Зголемување на фацилитаторските вештини на едукаторките од локалните тимови на Антико
22.5.2009 - Напредокот на Македонија на планот на родовата рамноправност по последниот извештај на Европската Комисија
20.5.2009 - Конференција на тема "Женското претприемништво во Р. Македонија"
18.5.2009 - Се доделија шест Награди за филантропија за 2008
15.5.2009 - Трибина "Македонија и мултикултурализмот" организирана по повод 15 мај - ден на мултикултурализмот во Македонија
12.5.2009 - Организиран работен состанок со локалните координатори во рамките на проектните активности на Антико
01.5.2009 - АНТИКО во партнерство со УНИФЕМ ги зајакнува и ги поддржува жените од етничките малцинства во 16 рурални средини на Р. Македонија
12.4.2009 - Евалуативен семинар на АНТИКО: Интерна и екстерна евалуација на постигнатите резултати на проектот „Жените тоа го можат 2008/2009“
09.4.2009 - Тренинг работилница: "МОБИНГ - Информирај се и препознај го!- Градење на мрежа на прва генерација на здруженија на граѓани за застапување на правата на жртвите на мобинг"
02.4.2009 - Регионална соработка: Членка на координативното тело на Антико учествуваше на V-DAY во Загреб
02.4.2009 - САРАЕВО–Хотел Терме, 02.04.2009: Регионална конференција за унапредувањето на полититките права на жените и зголемувањето на нивниот број во политиката и раководните позиции.
16.3.2009 - Жените знаат да направат подобра средина за живеење, преку нивното активно вклучување во јавниот живот
15.3.2009 - За да се биде фактор во зедницата мора да се вложува во себеси во периодот на адолесценцијата
14.3.2009 - Учиме бон-тон во политиката
14.3.2009 - Жените во Битола препорачуваат 50% жени и 50% мажи во Советот на Општината
13.3.2009 - "Сите заедно можеме да ги реализираме нашите цели во општината" е насловот на Локалната акција во Тераце
09.2.2009 - Прoмоција на публикацијата "Мојот глас - Моја одлука"
01.2.2009 - Семинарот "Жените тоа го можат" во Крушево предизвика голема заинтересираност
31.1.2009 - Родовата рамноправност во фокусот на вниманието на жените политичарки на семинарот "Жените тоа го можат" во Тетово
29.1.2009 - Преку организирање на прес конференција во Тетово започна кампањата против семејно гласање и гласање во име на друг
24.1.2009 - Зголемен е интересот на жените за нивниот ангажман во јавниот и политичкиот живот кој произлезе како резултат на семинарот "Жените тоа го можат" во Битола
30.12.2008 - Антико го поддржува апелот на Европската Феминистичка Иницијатива против насилствата во Газа
24.12.2008 - "Жените тоа го можат" во Гостивар ги поттикна жените на интерсекторска соработка
18.12.2008 - Работилница по повод Денот на човекови права
15.12.2008 - Антико во Скопје организираше семинар за политичко јакнење на жените
10.12.2008 - Голем интерес за семинарот "Жените тоа го можат" во Дебар
01.12.2008 - Работен состанок со организаторките на новиот циклус на планирани семинари “Жените тоа го можат 2008/2009”
27.11.2008 - Во хотел Stone Bridge Свечана церемонија на потпишувањето и промовирањето на новата програма за борба против семејното насилство во Р. Македонија
25.11.2008 - Промовирање на националната стратегија за семејно насилство на Р. Македонија
25.11.2008 - Корените на родовото насилство лежат длабоко во општествените структури - во патриархатот и нејзиниот систем на вредности
25.11.2008 - Генералниот секретариат на Владата на Р.М и Одделението за соработка со невладини организации за преставнивците од граѓанските организации во "Клуб на пратеници" одржаа работилница
17.11.2008 - Собрание на Женска Граѓанска Иницијатива Антико
17.11.2008 - Учество на Антико во светската кампања "16 дена активизам против родовото насилство"
12.11.2008 - Успешно завршија активностите од првата фаза на проектот "Мојот глас - моја одлука"
11.11.2008 - Собрание на Антико
10.11.2008 - Програмскиот тим на Антико реализира еднодневна работилница
07.11.2008 - Промоцијата на Стратешката проценка на политиките, квалитетот и пристапот до контрацепција и абортус во Македонија
07.11.2008 - Во село Теарце се одржаа две работилници со фокус групи од оваа општина
06.11.2008 - Фокус групи во село Радиовце, Општина Брвеница - Тетовско
04.11.2008 - Организирање и одржување на работилниците со фокус групите се реализира според предвидениот план
03.11.2008 - Работилница во Општина Шуто Оризари во рамките на проектот "Мојот глас - Моја одлука"
30.10.2008 - Почна втората фаза на проектот на Антико во партнерство со Центарот за истражување и Креирање на Политики
28.10.2008 - Членки на мрежата на Антико ќе дадат поддршка во спроведувањето на кампањата “Надмудри го ракот-биди здрава жена“
24.10.2008 - Почеток на кампањата - бесплатни гинеколошки прегледи за превенција од рак на грлото на матката и дојката
24.10.2008 - Реакција на мрежата на Антико против предлогот за легализирање на проституцијата во Р.Македонија
22.10.2008 - Вториот циклус на Јавната Расправа “Подобрување на механизмите за Борба против семејното насилство“
14.10.2008 - Учество на претставничка на Антико на Напредната Обука за недискриминација
14.10.2008 - Завршна конференција “На патот кон ЕУ: Придонесот на граѓанското општество во креирањето за социјалното вклучување во Република Македонија”
19.9.2008 - Јавна расправа во Собранието на Р.Македонија на тема: “Подобрување на механизмите за борба против семејното насилство”
18.9.2008 - Конференција на тема: „Состојбите и иднината на мултикултурното граѓанско општество во Република Македонија“
13.9.2008 - Антико учествуваше во истражувањето FEMCIT на Евроската Комисија
09.9.2008 - ЦИРа организираше Конференција на тема:“Улогата на граѓанското општество во Евроинтергациите на Македонија”
05.9.2008 - Во просториите на UNIFEM беше организирана дискусиона група
03.9.2008 - Претставнички на Антико и ЦРПМ, како парнер апликанти
01.9.2008 - Стартува новиот проект на Антико “Жените тоа го можат 2008/2009“ реализиран во партнерство со Норвешката Народна Помош
29.8.2008 - Болцман Институт за човекови права (БИМ-ФВ) и Министерстото за труд и социјална политика организираа финална работилница за родови прашања
04.7.2008 - Во канцеларијата на Антико на 04.07.2008 се одржа работен сосотанок
03.7.2008 - На 03.07.2008 во просториите на Антико се одржа состанок со претставници на EAR
01.7.2008 - На 01.07.2008 во Градското Собрание се одржа средба во рамките на на подготовките на стратегијата за одржливост на Градот Скопје
30.6.2008 - Програма за граѓанското општество
18.6.2008 - Покана за средба на дискусионата група
14.6.2008 - Екстерна и интерна евалуација на проектот “Жените тоа го можат” 2007/2008
10.6.2008 - Претставничка на Антико учествуваше на Шестата регионалната Конференцијата во Дубровник одржана на 6-7 Јуни 2008
22.5.2008 - Јавна акција во Штип: 50% застапеност за жените
22.5.2008 - Локална акција во Охрид против дискриминација на жените при вработување и на работното место: “Осознај ги своите права“
09.5.2008 - Локална акција во Скопје на учесничките на семинарите “Жените тоа го можат“ - Анализа на работата на 10 Родови Комисии во Локалната Самоуправа
09.5.2008 - Локална Акција Тетово - поттикнување и давање на видливост на женското организирање и уметничко творештво!
09.5.2008 - Женско творештво: Промоција на книгата „Valixhe Kujtimesh“ од авторката Садије Алити- писателка и активистка за заштита на женските човекови права од Тетово
20.4.2008 - Успешно оддржан семинар во Штип
14.4.2008 - Семинарот “Жените тоа го можат“ во Охрид ги сооедини жените од повеќе структури од Охрид и Струга
14.4.2008 - Семинар “Жените тоа го можат” во Скопје
10.4.2008 - Средба во Норвешката Амбасада!
09.4.2008 - Посета на локална самоуправа во Штип средба со градоначалникот и други релевантни структури од јавниот и политичкиот живот на Штип
08.4.2008 - Посета на Локалната самоуправа во Охрид
07.4.2008 - На одржаниот семинар “Жените тоа го можат“ во Тетово учествуваа жени од политички партии и локалната самоуправа од повеќе рурални средини од Тетовскиот регион
29.3.2008 - 0држан семинар во Прилеп
29.3.2008 - Антико започна со организирањето на семинари за политичко зајакнување на жените
28.3.2008 - Во 5 мултиетнчки тимови на Антико во наредните месеци ќе ги фацилитираат ЖТГМ семинарите за политичарки, советнички од општинските собранија и членки/ови на родовите комисии при ЕЛС
28.3.2008 - Во општина Чаир свечено беа отворени канцеларии за комуникација со граѓаните на пратеничките од Македонскиот парламент Зумрета Јакупи и Весна Јанева
27.3.2008 - Медиумска поддршка за Антико и претставување на Проектот и активностите на ЖТГМ
25.3.2008 - Посета на Локална самоуправа Прилеп
24.3.2008 - Средба со претставнички на форумот на женините на ЛДП
19.3.2008 - Средба со Претседателката на Парламентарното женско Лоби и Претседателката на Унијата на жени на СДСМ г-ѓа Цветанка Иванова
07.3.2008 - Јавна дебата по текстот на оперативниот план од НАП за 2008-ма година
20.2.2008 - Обука за обучувачи (ТОТ)
13.2.2008 - Одржан состанок со претставниците на ДУА
13.2.2008 - Оддржан состанок во просториите на ДПА во Тетово
01.12.2007 - Во ноември 2007 започна новиот проект на Антико ”Жените тоа го можат” 2007/2008
30.11.2007 - ТЕТОВО - Кампања против елиминирање на родовото и семејното насилство
28.11.2007 - Антико продолжува со активностите на проектот "Родовата еднаквост и локалната самоуправа"
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.