Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
петок, 23 февруари 2024
Еднаквите можности во политичките партии, услов за поголема вклученост на жените во структурите на одлучување
Датум: 23.9.2011
 
Со цел да се поттикнат жените и мажите од политичките партии да земат активно учество во промовирањето на еднаквите можности во внатрепартиските структури и процесите на креирање родово сензитивни политики, ЖГИ АНТИКО реализираше две тркалезни маси со претставнички/ци од политичките партии на тема „Родовата рамноправност во структурите на политичките партии –предизвици и можности“.
Првата тркалезна маса се одржа во Велес на 21.09.2011 година, во просториите на Фондација за локален развој и демократија, Фокус – Велес, додека на 29.09.2011 година во просториите на Дом на АРМ во Струмица беше одржана втората тркалезна маса. На овие настани околу 40 претставнички/ци на различни политички партии дискутираа по однос на прашањата: активизмот на жените во политичките партии; имплементацијата на Законот за еднакви можности од страна на партиите; родовите аспекти во програмите на политичките партии; воспоставувањето на механизми за унапредување на родовата рамноправност во политички партии, со акцент на застапеноста на жените во раководните структури на самите партии.
Заклучните согледувања од дискусиите на двете тркалезни маси генерално беа насочени кон неколку клучни точки за кои се разговараше:
- усогласување на приватниот и професионалниот/општествениот живот на жените;
- поголема солидарност помеѓу жените и меѓусебна поддршка како во рамките на партијата, така и помеѓу жените од различни партии, кога се работи за заеднички интереси и прашања поврзани со родовата рамноправност;
- надминување на патријархалните ограничувања и родовите стереотипи кои се бариера за учеството на жените не само во политиката, туку и во останатите сфери на јавниот и општествениот живот;
- спроведување на континуирана анализа на ситуацијата за примена на родовите политики на национално и локално ниво;
- креирање внатрепартиски програми и стратегии за подеднакво учество на двата пола во структурите на одлучување.
 
 
 
 
12.6.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.5.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.5.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.4.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.3.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.1.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.1.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.