Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
четврток, 11 август 2022
Jавен конкурс за жени од немнозински етнички заедници од Скопје, Штип, Куманово, Тетово и Битола
Датум: 27.9.2016
 

CARE Deutschland/Luxembourg e.V и Женска граѓанска иницијатива АНТИКО од Скопје, во рамките на проектот „Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот“, финансиран од страна на Европската Унија, објавуваат:

ЈАВЕН КОНКУРС

За жени од етничките заедници од Скопје, Штип, Куманово, Тетово и Битола

за учество на Обуки во тренинг програмата „Таа гради иднина“

Ги покануваме сите заинтересирани жени од немнозинските етнички заедници, на возраст од 20 до 40 години, со минимално завршено основно образование од Скопје, Штип, Куманово, Тетово и Битола, кои се заинтересирани да ги зајакнат своите знаења, вештини и искуства, кои ќе им овозможат да бидат конкурентни на пазарот на трудот, да земаат учество во организираните обуки.

Во рамките на тренинг програмата се опфатени следните теми:

I. Изучување на јазици (англиски и германски);

II. Општи животни вештини: комуникација и меки вештини;

III. Кариерно советување;

IV. Основи за развој на бизнис и самовработување;

V. Други теми.

  • За најуспешни учеснички од општините, проектот предвидува платена пракса од 3 месеци;
  • Децата на мајките кои ги посетуваат обуките ќе бидат згрижени преку одржување на кретивни работилници од страна на професионални лица од таа област (за време додека мајките се на обука).

Апликациите се достапни на проектната веб страна www.sheisbuildingfuture.org, на веб страната www.antiko.org.mk или во канцелариите на организациите соработници: ИРИЗ – Скопје; Здружението на мултиетничко општество за човекови права – Штип; Флоренс Најнтингел Куманово; Здружение Среќен живот Тетово и Здружение Златна Рака Тетово; и Женска граѓанска иницијатива КЛЕА Битола.

Исто така (по потреба) организациите соработници стои на располагање за пополнување на апликацијата. Апликациите можат да се достават или во канцелариите на горенаведените здруженија, или на електронската пошта contact@antiko.org.mk и antico@t.mk. Апликацијата преземете ја овде.

Рокот за пријавување е 10.10.2016 година.

 
 
 
12.6.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.5.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.5.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.4.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.3.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.1.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.1.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.