Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
среда, 24 април 2024
ПРОЕКТ: Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата
 
Јавни акции во заедниците
Датум: 02.9.2013
 
Јавните акции се охрабрување за младите да ја изразат својата креативност и инвентивност, отворено да зборуваат за проблемите со кои се соочуваат, да ги посочат решенијата и алтернативите за нивно надминување. Посебно е значајно што преку ваквиот вид на активност, имплементаторите ги ставаат во функција и ги развиваат способностите за лобирање, јавно застапување, анимирање на истомислениците и/или создавање на нови сојузници и мрежи . Беа организирани повеќе од 24 активности во рамките на 4-те акциски планови кои придонесоа кон зголемена видливоста на младинскиот активизам, анимирање на младите и останатите засегнати страни во заедницата во однос на отворените прашања и табу теми кои беа третирани со јавните акции. Спороведените активности во рамките на акции беа прифатени и поздравени од пошироката јавност и медиумите, но најважно од се, беше тоа што, средношколците покажаа дека ненасилната комуникација почитувањето на различностите , толеранцијата и заедничката работа за постигнување на позитивни цели е поддржана од заедница без разлика на етничките поделби. Во овој сигурен простор, кој сами го креираа, се чуствуваа многу побезбедни и општествено покорисни и среќни.Се радуваа и со ентузиазам го планираа и имлементираа секоја активност. Преку овој начин на делување тие зајакнаа и стекнаа огромно искуство. По секој организиран настан тие се чуствуваа помоќни и општествено покорисни . Заедно ги делеаа одговорностите , успесите и предвиците .
 
 
 
РЕАЛИЗИРАНИ АКТИВНОСТИ И ДОСТИГНУВАЊА ВО РАМКИТЕ НА ПРОЕКТОТ
 
10.12.2013
Јавни акции во заедниците - Организирани на јавни акции за елиминирање на насилствата и почитување на човековите права
 
03.12.2013
Национална конференција
 
15.11.2013
Јавни акции во заедниците - Јавен перформанс во Веро Центар
 
31.10.2013
Јавни акции во заедниците - Јавни дебати
 
28.10.2013
Јавни акции во заедниците - Акции со хуманитарни цели и музички настапи
 
28.10.2013
Јавни акции во заедниците - Покрената иницијата за издавање на прв број на двојазичен училишен весник во историјата на училиштето
 
22.10.2013
Јавни акции во заедниците - Мултиетнички спортски турнир
 
10.10.2013
Јавни акции во заедниците - Подготовка на промотивни и информативни материјали од страна на целните групи
 
28.9.2013
Јавни акции во заедниците - Изведба на еколошка акција
 
02.9.2013
Јавни акции во заедниците
 
20.6.2013
Летна школа за мултикултурализам
 
31.5.2013
Циклус на работилници во средните училишта во Скопје и Тетово – мултиплицирање на знаењата
 
31.3.2013
Тренинг за тренери за мултикултурализам
 
 
 
- Родова рамноправност во локалната заедница - проект во соработка со GFW
- Кампања: Мобинг, информирај се и препознај го!
www.mobbingnet.org
04.7.2009 - Хотел Александар Палас Скопје,
Меѓународна Конференција,, Мир и безбедност,-феминистичка алтернатива- Антико 10 Години во промоцијата на културата мирот и ненасилството преку општествено вклучување на жените,,
29.11.2010 - Школа за Мултикултурализам
- Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
- Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas
- Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“
- Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост
20.12.2013 - Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата
30.4.2015 - Економско јакнење на жени во две општини
20.1.2016 - Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот
18.1.2016 - Здружени сили за заеднички интереси
01.1.2017 - Институционален грант Цивика Мобилитас
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.