Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
среда, 24 април 2024
ПРОЕКТ: Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата
 
Јавни акции во заедниците - Организирани на јавни акции за елиминирање на насилствата и почитување на човековите права
Датум: 10.12.2013
 
Целните групи на проектот - студентите и средношколците како неформална граѓанска иницијатива својот активизам го посветија и на сензибилизирањето на јавноста и решевањето на прашањата преку активно делување во областа на превенцијата и заштита од домашното и семејното насилство. Обединети под мотото „НЕ за уште една жртва!!! СТОП за семејното насилство!“ тие се определиа да организираат кампања за освестување, информирање и едуцирање на среденошколци од 8 средни училишта , преку организирање на работилници на оваа тема и организирање на повеќе јавни перформанси и делење на 40.000 примероци на информативни, едукативни и промотивни материјали, како во рамките на училиштата и факултетите, така и на пошироката јавност и инстутициите и засегнатите страни. Акциите се организираа во рамките на Меѓународната кампања : 16 дена активизам против семејното и родовото насислство (25.11-.2013 – 09.12.2013). Учениците од сите таргирани училишта се вклучија во промоцијата и обележувањето на оваа акција. Тие упатија порака до јавноста за деструктивноста и штетноста на оваа појава кој не е етничко-селективна и нагласија дека заеднички треба да дејствуваат за нејзиното искоренување. Учениците го дадоа својот придонес со неколкудневното делење на 40.000 промотивни материјали на оваа тема во образовните иституции, локалните самоуправи ,владини институции- министерсва, парламентот, продавници, банки, пошти, автобуски станици, здравствени установи аеродроми јавни претпријатиа, амбасади супер маркети и други јавни места.
 
 
 
РЕАЛИЗИРАНИ АКТИВНОСТИ И ДОСТИГНУВАЊА ВО РАМКИТЕ НА ПРОЕКТОТ
 
10.12.2013
Јавни акции во заедниците - Организирани на јавни акции за елиминирање на насилствата и почитување на човековите права
 
03.12.2013
Национална конференција
 
15.11.2013
Јавни акции во заедниците - Јавен перформанс во Веро Центар
 
31.10.2013
Јавни акции во заедниците - Јавни дебати
 
28.10.2013
Јавни акции во заедниците - Акции со хуманитарни цели и музички настапи
 
28.10.2013
Јавни акции во заедниците - Покрената иницијата за издавање на прв број на двојазичен училишен весник во историјата на училиштето
 
22.10.2013
Јавни акции во заедниците - Мултиетнички спортски турнир
 
10.10.2013
Јавни акции во заедниците - Подготовка на промотивни и информативни материјали од страна на целните групи
 
28.9.2013
Јавни акции во заедниците - Изведба на еколошка акција
 
02.9.2013
Јавни акции во заедниците
 
20.6.2013
Летна школа за мултикултурализам
 
31.5.2013
Циклус на работилници во средните училишта во Скопје и Тетово – мултиплицирање на знаењата
 
31.3.2013
Тренинг за тренери за мултикултурализам
 
 
 
- Родова рамноправност во локалната заедница - проект во соработка со GFW
- Кампања: Мобинг, информирај се и препознај го!
www.mobbingnet.org
04.7.2009 - Хотел Александар Палас Скопје,
Меѓународна Конференција,, Мир и безбедност,-феминистичка алтернатива- Антико 10 Години во промоцијата на културата мирот и ненасилството преку општествено вклучување на жените,,
29.11.2010 - Школа за Мултикултурализам
- Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
- Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas
- Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“
- Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост
20.12.2013 - Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата
30.4.2015 - Економско јакнење на жени во две општини
20.1.2016 - Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот
18.1.2016 - Здружени сили за заеднички интереси
01.1.2017 - Институционален грант Цивика Мобилитас
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.